Για να είστε σε αυτή τη σελίδα ψάχνετε για αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου και λογικά έχετε κάποιο απο τα παρακάτω συμπτώματα στο σκληρό σας δίσκο:

  • Ακούγεται θόρυβος απο το δίσκο
  • Ο δίσκος κάνει τικ τακ – Click of death
  • Έπεσε κάτω ο σκληρός δίσκος και πλέον δεν λειτουργεί
  • Πρόβλημα στις κεφαλές του δίσκου
  • Ακούγεται ένας έντονος θόρυβος απο το εσωτερικό του δίσκου
  • Ο δίσκος έπεσε κάτω και σταμάτησε να αναγνωρίζεται απο το λειτουργικό σύστημα
  • Πτώση δίσκου εν ώρα λειτουγίας
  • Απαιτείται αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου! Μπορείτε να την αναλάβετε;

Η αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου είναι ένα απο τα ιδιαίτερα προβλήματα καθώς η διαθεσιμότητα συμβατών ανταλλακτικών όσο και η κατάσταση του δίσκου επηρεάζουν τα ποσοστά μας, παρόλο που γνωρίζουμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη εργασία πολύ καλά. Απο το 1999 ασχολούμαστε με αυτό το αντικείμενο.

Τα παραπάνω συμπτώματα δυστυχώς δηλώνουν συνήθως μηχανικό πρόβλημα στο εσωτερικό του δίσκου.

Φυσικά δεν είναι σίγουρο πως ο δίσκος σας σίγουρα έχει μηχανικό πρόβλημα αν παρουσιάζει καποια απο τις παραπάνω συμπεριφορές.

Για το λόγο αυτό ο δίσκος εξετάζεται εξονυχιστικά με ειδικά διαγνωστικά εργαλεία πριν αποφανθεί η εταιρία για την βλάβη που υπάρχει.

Αλλαγή κεφαλών σε σκληρό δίσκο

Ένα απο τα πιο κοινά αλλά βέβαια όχι και τόσο απλά προβλήματα είναι οι χαλασμένες κεφαλές ή οι αδύναμες κεφαλές σε έναν σκληρό δίσκο.

Περιλαμβάνει την εύρεση διαθέσιμου συμβατού ανταλλακτικού κεφαλών ή παραγγελία αυτού απο προμηθευτές του εξωτερικού, τον επαναπρογραμματισμό σε κάποιες περιπτώσεις του Firmware του σκληρού δίσκου και την τοποθέτηση του ανταλλακτικού με πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, σε ειδικό χώρο απόλυτης καθαρότητας και πολλές φορές με ιδιαίτερα εργαλεία για την αποφυγή των λαθών.

Η ιδιαιτερότητα είναι οτι στο εργαστήριο διαθέτουμε πολύ ακριβό εξοπλισμό και έχουμε εκπαιδεύσει κατάλληλα τους μηχανικούς μας ώστε στην όλη διαδικασία όπου γίνεται αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου να εξαλείφεται το ανθρώπινο λάθος. Αυτό συμβαίνει διότι ένα λάθος πάνω στην διαδικασία αλλαγής κεφαλών, μπορεί να στοιχήσει την αδυναμία να πάρετε ποτέ τα δεδομένα σας ξανά απο το δίσκο.

Συνήθως όταν απαιτείται αλλαγή κεφαλών σε σκληρό δίσκο όταν έχουμε ένα δίσκο απο τον οποίο ακούγεται κάποιος θόρυβος εσωτερικά. Και αυτό ειναι η απόπειρα των κεφαλών να διαβάσουν.

Αυτο το πρόβλημα συνήθως συμβαίνει όταν :

  • Ο σκληρός δίσκος έπεσε απο κάποιο ύψος
  • Κουνήθηκε ο σκληρος δισκος την ώρα που λειτουργεί
  • Χτυπηθεί απότομα εν ώρα λειτουργίας
  • Υπάρξει αστοχία υλικού στο σκληρό δίσκο

Όταν έχουμε πρόβλημα στις κεφαλές του σκληρού δίσκου, συνήθως ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος απο το εσωτερικό του δίσκου που μας διαβεβαιώνει οτι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο εσωτερικό του.

Σε αυτήν την περίπτωση η επέμβαση απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, εργαλεία και η ύπαρξη clean room για την διαδικασία της αλλαγής κεφαλών, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτή διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια δεδομένων αν δεν πραγματοποηθεί σωστά.

Επίσης τις περισσότερες φορές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια συμβατού δωρητή σκληρού δίσκου για να εξαχθούν οι κεφαλές και να τοποθετηθούν στον προβληματικό δίσκο.

Επίσης η ύπαρξη εξειδικευμένου εξοπλισμού για την εξέταση του firmware του δίσκου μετά την πραγματοποίηση της αλλαγής κεφαλών κρίνεται απαραίτητη. Αυτό ανεβάζει και το τελικό κόστος της ανάκτησης δεδομένων.

Πρόβλημα στο μοτέρ του σκληρού δίσκου

Άλλο ένα πρόβλημα το οποίο συναντάμε συχνά σε δίσκους Seagate είναι η εμπλοκή του motor του δίσκου, δηλαδή του άξονα ο οποίος περιστρέφει τα platters του δίσκου. Κάποιες φορές το μοτέρ, λόγω υπερθέρμανσης, μεταβάλλεται ο όγκος που καταλαμβάνει και επειδή τα περιθώρια στα οποία κινείται είναι ιδιαίτερα στενά, φρακάρει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περιστρέχει ο δισκος τα platters.

Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί την εξαγωγή του moter με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, πάντα μέσα σε clean room

Ποσοστά Επιτυχίας

Σε περιπτώσεις που δεν έχει υποστεί επέμβαση ο σκληρός δίσκος απο άλλο τεχνικό ή εταιρία ανάκτησης δεδομένων, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά να ανακτήσουμε τα δεδομένα σας. Πολλές φορές όμως παραλαμβάνουμε στο εργαστήριο μας δίσκους ανοικτούς είτε απο τον πελάτη είτε απο τρίτο και αυτό ρίχνει δραμματικά την αποτελεσματικότητα μας και τα ποσοστά επιτυχίας.

Όταν συμβαίνει ένα μηχανικό πρόβλημα σε ένα δίσκος (π.χ. πτώση, κούνημα εν ώρα λειτουργίας ή απο αστοχία υλικού) συνήθως έχουμε ολική ανάκτηση δεδομένων, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ανάκτηση.

Είναι σίγουρο οτι θα κάνετε ανάκτηση δεδομένων απο μηχανική βλάβη;

Η Tictac εξειδικεύεται απο το 1999 στην Αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου & τις μηχανικές βλάβες των δίσκων. Η ομάδα μας αποτελείται απο έμπειρους μηχανικούς ανάκτησης δεδομένων και έχουμε φέρει εις πέρας χιλιάδες υποθέσεις. Παρ’ ολα αυτά, δυστυχώς στην δουλειά μας τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Το αντικείμενο εργασίας μας είναι ερευνητικού χαρακτήρα και οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν μας βοηθάνε να έχουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε οπότε καταφεύγουμε σε αντίστροφη μηχανική για να ανακτήσουμε τα δεδομένα σας.

Η απάντηση λοιπόν είναι οτι παρόλο που έχουμε υψηλά ποσοστά επιτυχημένων ανακτήσεων, δεν μπορούμε να σας δώσουμε καμμία εγγύηση οτι θα ανακτηθούν τα δεδομένα σας μέχρι να τελειώσουμε την εργασία μας. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία της ανάκτησης δεδομένων πληρώνεται στο τέλος και με την επιτυχημένη εξαγωγή των δεδομένων σας.

Προβλήματα κεφαλών και μηχανικά προβλήματα στο σκληρό δίσκο συνήθως διαρκούν χρονικά πολύ μεγάλο διάστημα να ανακτηθούν!

Σε ποιές περιπτώσεις είναι αδύνατη η ανάκτηση δεδομένων;

Συνήθως οι περιπτώσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε ανάκτηση δεδομένων είναι οι ακόλουθες:

  • Ο πελάτης έχει δοκιμάσει μόνος του να ανοίξει το δίσκο
  • Κάποιος τεχνικός υπολογιστών έχει ανοίξει πριν απο εμάς το δίσκο
  • Ο πελάτης έχει πάει το δίσκο σε 1-2 εταιρίες ανάκτησης δεδομένων πριν τον φέρει στην TicTac Data Recovery
  • Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επιφάνεια των Platters (τα δισκάκια όπου γράφονται τα δεδομένα)
  • Υπάρχουν γρατζουνιές έντονες στα Platter του δίσκου
  • Δεν μπορεί να βρεθεί συμβατός δωρητής δίσκος για να γίνει αλλαγή κεφαλών

Αν έχετε απορίες επικοινωνήστε μαζί μας και ένας μηχανικός μας θα σας εξηγήσει τη διαδικασία.