Εδώ και αρκετά χρόνια τα καινούρια φωτοτυπικά μηχανήματα συνήθως κρατάνε αντίγραφα των εγγράφων που σκανάρουν. Μάλλιστα χρησιμοποιούν σκληρό δίσκο (όπως οι υπολογιστές μας) τον οποίο έχουν για χρήση ως προσωρινής μνήμη αποθήκευσης, ώστε να σκανάροντας μια φορά το έγγραφο, να μπορούν να το βγάζουν πολλές φορές αντίγραφο. 

Το κανάλι CBS έκανε μια σύντομη έρευνα που προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων τόσο σε προσωπικό όσο και εταιρικό περιβάλλον. Σε μια αποθήκη στο New Jersey, περι τα 6.000 μεταχειρισμένα φωτοτυπικά μηχανήματα, βρίσκονται προς πώληση και σε πολλά από αυτά βρίσκονται ευαίσθητα (συνήθως εταιρικά) δεδομένα.

Σχεδόν κάθε ψηφιακό φωτοαντιγραφικό που δημιουργήθηκε από το 2002 και μετά περιλαμβάνει ένα σκληρό δίσκο – όπως εκείνον του προσωπικού σας υπολογιστή – για να αποθηκεύει την εικόνα που σαρώνεται από κάθε έγγραφο, ή στέλνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το μηχάνημα.

Κατά τη διαδικασία αυτή, όπως είναι προφανές οι πληροφορίες οι οποίες αποθηκεύονται στα μηχανήματα αυτα, πολλές φορές είναι προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.

Το είδος των πληροφοριών που μπορεί κανείς να βρεί, από έρευνες που γίνανε σε τέτοιου τύπου μηχανήματα περιλαμβάνει: αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, πιστοποιητικά γεννήσεως, συναλλαγές από τράπεζες, πληροφορίες φόρου εισοδήματος, προσωπική αλληλογραφία με email και γενικότερα έγγραφα με κάθε είδους προσωπικά δεδομένα που θα μπορούσαν να φτάσουν σε ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν με τη σειρά τους να τα εκμεταλλευτούν με κακόβουλο σκοπό. 

Αν λοιπόν έχετε τετοια φωτοαντιγραφικά μηχανήματα στην επιχείρηση σας ή στην υπηρεσία σας, τότε σίγουρα για να μην υπάρχουν διαρροές θα χρειαστείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες για ασφαλή καταστροφή δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οριστική διαγραφή δεδομένων, δείτε το άρθρο μας Οριστική διαγραφή δεδομένων