Πριν μερικούς μήνες ήρθε στα εργαστήρια της TicTac Data Recovery μια πελάτισα η οποία ήταν μια εκ των κληρονόμων ενός ανθρώπου που παρόλο που υπήρχαν βάσιμες υποψίες οτι ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατος, στη διαθήκη του άφησε μόνο ένα ακίνητο στους νόμιμους κληρονόμους.

Υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των κληρονόμων για το αν μια ηλεκτρονική έρευνα στον υπολογιστή του θανόντως θα απέφερε αποτελέσματα, όμως η έρευνα του εν’ λόγω υπολογιστή ήταν το μοναδικό αντικείμενο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι δυσκολίες μιας ηλεκτρονικής έρευνας

Η ομάδα ηλεκτρονικής έρευνας της TicTac εξήγησε στους πελάτες οτι το κόστος μιας τέτοιας έρευνας είναι υψηλό διότι θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες, οτι απαιτείται προκαταβολή και οτι το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Η εμπειρία της TicTac σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, πραγματογνωμοσύνης και ηλεκτρονικής έρευνας είναι δεδομένη και εάν κάποιο στοιχείο βρίσκεται μέσα στον υπολογιστή θα μπορούσε να βρεθεί. Η ομάδα μας προσφέρει επίσης εκτεταμένες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας για να προστατεύσει τα προσωπικά και εταιρικά δεδομένα από εξωτερικές απειλές.

Να σημειωθεί εδώ οτι η επιτυχία της έρευνας έφερε ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς ο υπολογιστής του θανόντα, εδώ και αρκετούς μήνες χρησιμοποιούταν από άλλο πρόσωπο ώς βασικός υπολογιστής. Επομένως είχε γίνει Format, από πάνω είχε περάσει νέο λειτουργικό σύστημα και για πάνω απο 5 μήνες γινότανε εγγραφή νέων δεδομένων.

Βρέθηκαν χρήσιμα στοιχεία

Μετά απο αρκετές ημέρες εργασίας των ερευνητών της TicTac μεταξύ άλλων χρήσιμων στοιχείων που αποκάλυψαν τοποθεσίες και μέρη στα οποία διέμενε ο θανόντας, βρέθηκαν και λογαριασμοί τραπεζών , κάποιους απο τους οποίους δεν γνώριζαν οι κληρονόμοι.

Έτσι λοιπόν η αναφορά των ευρημάτων παραδόθηκε στους κληρονόμους οι οποίοι τώρα ξεκινούν με νέες διαδικασίες την απόπειρα ανοίγματος του λογαριασμού που δεν γνώριζαν.

Τι μπορεί να βρεθεί σε μια ηλεκτρονική έρευνα όπως η παραπάνω;

  • Διαγραμμένα Έγγραφα/Λογιστικά αρχεία (DOC,PDF,TXT,XLS κλπ)
  • Ιστορικό στα Social Media (Facebook, Google+, Twitter)
  • Ιστορικό Skype/Facebook Συζητήσεων
  • Ιστορικό αρχείο Διευθύνσεων απο το Browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera κλπ)
  • Φωτογραφίες (μπορεί να γίνει και εντοπισμός των θέσεων της φωτογραφίας κατα περίπτωση)
  • Backup Κινητών Τηλεφώνων (ανάκτηση μηνυμάτων, κλήσεων, γεωγραφικής τοποθεσίας κλπ)