Αιτίες απώλειας δεδομένων

Παρακάτω θα δούμε τις βασικότερες αιτίες απώλειας δεδομένων στις οποίες θα χρειαστείτε ανάκτηση αρχείων.

Σύμφωνα με έρευνες, το 15% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο εξωτερικό (ίσως στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο) εξακολουθούν να μην τηρούν ασφαλή αντίγραφα των δεδομένων τους, παρόλο που είναι πλέον γνωστές οι συνέπειες που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη απώλεια.

Ακόμη και αυτές που φροντίζουν όμως να κρατούν συχνά αντίγραφα ασφαλείας, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, μικρότερης φυσικά κλίμακας.

Μετά από εμπειρία χιλιάδων περιστατικών στην TicTac, ας δούμε ποιες είναι οι 5 συχνότερες αιτίες απώλειας δεδομένων.

1. Διακοπή ρεύματος

Η συχνότερη αιτία δεν είναι άλλος από την ξαφνική διακοπή ρεύματος.

Το ρεύμα πέφτει, η οθόνη μαυρίζει, και όλοι οι σκληροί δίσκοι που εκείνη τη στιγμή σταματούν να δουλεύουν βάζουν ισχυρή υποψηφιότητα για μια μικρή ή μεγάλη απώλεια δεδομένων.

Τι μπορούμε να κάνουμε?

Να προστατεύσουμε τις συσκευές μας από απότομες διακοπές ρεύματος ή αλλαγές στην τάση του δικτύου.

Υπάρχουν λύσεις, οι οποίες μερικές φορές βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα φτηνές.

2. Ιοί ή κακόβουλα προγράμματα

Ένας ακόμη πολύ συχνός λόγος.

Τα προγράμματα αυτά μπορούν να βλάψουν άμεσα τα δεδομένα μας (ακόμη και να διαγράψουν αρχεία) και να υποκλέψουν σημαντικές προσωπικές πληροφορίες.

Στη συνέχεια μπορούν να μολύνουν εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ακόμη και διπλανούς υπολογιστές που με κάποιο τρόπο επικοινωνούν.

Η λύση φυσικά έρχεται από προγράμματα προστασίας (anti-virus) αλλά και τη σωστή εκπαίδευση των χρηστών, ώστε να αποφεύγουν ύποπτα περιστατικά.

Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε και θα προτείνουμε τέτοια προγράμματα, καθώς και συμβουλές για το πως να αποφεύγουμε τέτοιους κινδύνους.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται πολλές επιθέσεις από κακόβουλα λογισμικά, με καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις.

3. Φυσικές καταστροφές

Και δεν εννοούμε απαραιτήτως πλημμύρες, πυρκαγιές και καταποντισμούς (παρότι και αυτά δε συμβαίνουν λίγες φορές).

Πολλές φορές αρκεί ένας κεραυνός ή ένας δυνατός άνεμος για να προκληθούν προβλήματα στο δίκτυο του ρεύματος και να κινδυνέψουν έτσι οι συσκευές και τα δεδομένα μας.

Δείτε πως μπορούμε να προστατευτούμε όταν η καταιγίδα μας πλησιάζει.

4. Ανθρώπινο λάθος

Το συχνότερο λάθος που κάνουμε δεν είναι άλλο από το να διαγράφουμε αρχεία οριστικά και έπειτα να ανακαλύπτουμε ότι τα χρειαζόμαστε.

Στα υπόλοιπα λάθη περιλαμβάνονται η λανθασμένη αποσύνδεση εξωτερικών δίσκων ή USB sticks, η λανθασμένη απενεργοποίηση του υπολογιστή ή άλλοι κακοί χειρισμοί όπως πέσιμο του εξωτερικού δίσκου ή του laptop.

Επίσης πολλές φορές γίνονται λάθη στη διαδικασία τήρησης αντιγράφων ασφαλείας από τους υπεύθυνους μιας εταιρίας, οι οποίοι μετά καλούνται να πληρώσουν τον …λογαριασμό.

5. Δυσλειτουργίες ή βλάβες εξοπλισμού.

Δεν είναι τυχαίο που η αιτία αυτή αναφέρεται τελευταία.

Ακόμη και όταν όλα τα μέτρα ληφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε στραβά … χωρίς λόγο.

Όλα τα μηχανήματα παθαίνουν βλάβες, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουμε τι έφταιξε (ίσως περισσότερο συχνά από ότι θέλουμε να πιστεύουμε).

Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτουμε ποιό ήταν το πρόβλημα αφού πραγματοποιηθεί ανάκτηση των χαμένων ή κατεστραμμένων δεδομένων.

Η αισιόδοξη πλευρά της ιστορίας βέβαια είναι πως, ανεξαρτήτου λόγου, ένας εξειδικευμένος τεχνικός μπορεί να βοηθήσει να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας και να είμαστε πιο προσεκτικοί στο μέλλον.

Τώρα που ξέρουμε τις αιτίες απώλειας δεδομένων, ποία ειναι η λύση;

Στην TicTac Data Recovery έχουμε λύσεις για την προστασία από Ransomware.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.