Σίγουρα θα αναρωτιέστε κι εσείς όπως πολλοί, ποιος μπορεί να βλέπει το προφίλ σας στο Facebook; 

Μην ξεχνάτε οτι σε κάποια αντίστοιχα social media όπως το LinkedIn, υπάρχει αυτή η δυνατότητα (στα μέλη που έχουν πληρώσει).

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πάρα πολλές εφαρμογές να διαφημίζουν “Δείτε ποιός βλέπει το προφίλ σας στο facebook” ή “Ποιός βλέπει το προφίλ μου στο Facebook“.

Συνεχώς δεχόμαστε συστάσεις απο φίλους να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εφαρμογές, οι οποίες είναι και πολύ ενοχλητικές καθώς θέλουν πριν μπείς να κάνεις share σε όλους τους φίλους σου. Ιδιαίτερα ενοχλητικό φαινόμενο.

Μετά απο έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο της TicTac για πελάτη μας, σας ενημερώνουμε οτι έως σήμερα 28/1/2013 δεν υπάρχει τρόπος να μάθετε ποιός βλέπει το προφίλ σας στο Facebook .

Προτέινουμε λοιπόν να βγάλετε άμεσα όποιες παρόμοιες εφαρμογές έχετε εγκαταστήσει και να σταματήσετε να χρησιμοποιείται νέες, οι οποίες λένε οτι θα σας πουν ποιος βλέπει το προφίλ σας, καθώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το μάθετε.

Το Facebook, έχει δημιουργήσει ένα κέντρο βοηθείας, και έχει έφτιαξε μια κατηγορία«Μύθοι για το Facebook». Εκεί υπάρχει και η ερώτηση «Μπορώ να μάθω ποιος βλέπει το Χρονολόγιό μου ή πόσο συχνά το βλέπουν;» με την εξής απάντηση:

Όχι, το Facebook δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή να  επιτρέπει να παρακολουθείτε ποιος βλέπει την Timeline σας ή άλλα στοιχεία όπως π.χ.  τις φωτογραφίες σας. Αυτή η λειτουργία δεν παρέχεται ούτε από εφαρμογές τρίτων. Οι εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι σας δίνουν αυτή τη δυνατότητα θα αφαιρούνται από το Facebook για λόγους παραβίασης της πολιτικής. Μπορείτε να αναφέρετε εφαρμογές που δεν είναι αξιόπιστες.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να προστατεύετε την ψηφιακή σας ταυτότητα εδώ.

Άρα λοιπόν δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς την έγκριση των δημιουργών του Facebook… Δυστυχώς σπαταλήσατε άδικα το χρόνο σας.

Μιχάλης Μίγγος

Μηχανικός Ανάκτησης Δεδομένων 

& Αναλυτής Ψηφιακών Πειστηρίων