Ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει μεταμορφωθεί σε ένα μικρό χωριό. Το internet και τα προσιτά αεροπορικά εισιτήρια έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις. Σε αυτόν λοιπόν τον σύγχρονο κόσμο η επικοινωνία προς όλες τις γωνιές του πλανήτη καθίσταται αναγκαία. Για αυτόν τον λόγο, προγράμματα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου που ξεπερνάνε τα σύνορα της χώρας με μηδενικό κόστος (κάτι που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει η παραδοσιακή τηλεφωνία) έχουν αρχίσει να γίνονται απαραίτητα. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το Skype. Με περίπου 1 δις χρήστες παγκοσμίως είναι από τα πιο γνωστά εργαλεία επικοινωνίας μέσω internet.
Ωστόσο, πάντα χρειαζόταν να κάνουμε μια ολόκληρη διαδικασία για την εγκατάσταση του και μετέπειτα την χρήση του από τον υπολογιστή μας.
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ εάν η ζωή σας μπορεί να γίνει πιο εύκολη και η χρήση του Skype πιο απλή και άμεση; Εάν αναρωτηθήκατε, τότε η απάντηση σε αυτό είναι ναι, μπορεί. Με την χρήση του Skype for Web σε 5 βήματα.
Βήμα 1: Δημιουργία λογαριασμού Skype
Εάν δεν έχετε ήδη λογαριασμό στο Skype μπορείτε να τον δημιουργήσετε στην επίσημη σελίδα του Skype
Βήμα 2: Επιλογή του κουμπιού Skype for Web
Αυτό το κουμπί βρίσκετε στην αρχική σελίδα του Skype και μπορείτε να το βρείτε κάτω ακριβώς από το κουμπί για την λήψη του Skype ή πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση http://web.skype.com. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι καθώς η εφαρμογή αυτή βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα που δεν θα αντιμετωπίζατε αν το χρησιμοποιούσατε από την εφαρμογή του υπολογιστή σας.
Βήμα 3: Επιτρέψτε την αποστολή ειδοποιήσεων
Πριν αρχίσετε την κλήση σας, θα σας βγάλει ένα αναδυόμενο παράθυρο το οποίο θα σας ζητάει να επιτρέψετε την αποστολή ειδοποιήσεων. Πατήστε «επιτρέπεται» ή «να προβάλλονται οι ειδοποιήσεις» αν χρησιμοποιείτε Chrome ή Mozilla αντίστοιχα, για να μπορέσει η κλήση σας να συνεχιστεί εύρυθμα. Στην συνέχεια πατήστε το κουμπί «Ξεκινήστε»
Βήμα 4: Εγκατάσταση ενός ακόμη προγράμματος για περισσότερες επιλογές
Η εφαρμογή μας έχει ξεκινήσει και λειτουργεί κανονικά. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε chat μέσω του Skype χωρίς να έχουμε εγκαταστήσει την εφαρμογή. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε και φωνητικές κλήσεις ή κλήσεις βίντεο θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ακόμη ένα πρόγραμμα. Για τον Chrome προσθέτουμε το extension που λέγεται «Κλήσεις Skype» ενώ στο Mozilla αυτό γίνεται αυτόματα και μας ζητάει το Skype να εγκαταστήσουμε ένα plug in μέσα από ένα ακόμη αναδυόμενο παράθυρο, στο οποίο και πατάμε «Αποθήκευση Αρχείου» και στα επόμενα δυο αναδυόμενα παράθυρα πατάμε «να επιτρέπεται η πρόσβαση».
Βήμα 5: Χρήση της εφαρμογής
Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή σε όλο το εύρος της.
- Να βρούμε και να προσθέσουμε επαφές από τον κατάλογο του Skype
- Να κάνουμε chat
- Να κάνουμε φωνητική κλήση
- Να κάνουμε βιντεοκλήση
Φυσικά, καθώς η εφαρμογή είναι πολύ νέα και σε δοκιμαστικό ακόμη στάδιο (beta) υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Αρχικά εάν δεν έχουμε μονίμως ανοιχτή την καρτέλα του browser όπου έχουμε ανοίξει το Skype for Web δεν μπορούμε να δεχτούμε κλήσεις και έτσι μπορεί να χάσουμε κάτι σημαντικό.
Ακόμη, το να προσθέσεις επαφές δεν είναι τόσο εύκολο όπως στην εφαρμογή του υπολογιστή μας καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη μπάρα στην επάνω μεριά της ιστοσελίδας του Skype for Web. Τέλος, δεν μπορούμε να στείλουμε ή να δεχτούμε αρχεία που ήταν μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή του Skype για άμεση ανταλλαγή πληροφοριών ή να κάνουμε Κοινή χρήση οθονών.
Παρ όλα αυτά, και μόνο που μπορείς να συνδεθείς στον προσωπικό σου λογαριασμό Skype και να μιλήσεις από παντού ακόμη και εάν ο εν λόγω υπολογιστής που χρησιμοποιείς δεν έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να λύσει τα χέρια σε πολύ κόσμο που ταξιδεύει ή χρησιμοποιεί πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές κατά την διάρκεια της ημέρας του λόγω εργασίας.