Αν αναρωτιέστε αν υπάρχει free πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων για να επαναφέρετε τα δεδομένα σας δωρεάν, η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεδομένου ότι γνωρίζετε καλά τι κάνετε.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά πώς γίνεται η διαδικασία ανάκτησης των αρχείων σας με δωρεάν πρόγραμμα.
Σε καμία περίπτωση δεν συστήνουμε σε χρήστες που δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία να ακολουθήσουν τις διαδικασίες αυτές.
Ενδεχομένως κάποιο λάθος ή ένας κακός χειρισμός, μπορεί να σας κάνουν να χάσετε τα δεδομένα σας ολοκληρωτικά
Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μην μπορεί να σας βοηθήσει ούτε κάποια εξειδικευμένη εταιρία ανάκτησης δεδομένων.
Πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω δωρεάν πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων;
Για να γίνει χρήση κάποιου από τα δωρεάν προγράμματα ανάκτησης θα πρέπει το αποθηκευτικό μας μέσον να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.
Δηλαδή να μην έχει άλλα προβλήματα ηλεκτρονικής ή μηχανικής φύσης.
Θα πρέπει δηλαδή να μπορεί να εντοπίζεται από τον Device Manager των Windows ή να φαίνεται σαν λογική μονάδα.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο δωρεάν πρόγραμμα data recovery, πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:
- Ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει κάθε ενέργεια που εκτελεί και ποιές είναι οι επιπτώσεις στο συστημα του
- Ο σκληρός δίσκος ή το αποθηκευτικό μέσον θα πρέπει να είναι σε πλήρως λειτουργική κατάσταση
- Δεν προτείνεται να χρησιμοποιήσουμε δωρεάν προγράμματα ανάκτησης δεδομένων όταν έχουμε: σκληρό δίσκο με μηχανικό πρόβλημα, ηλεκτρονικό πρόβλημα, πρόβλημα firmware, χαλασμένο φλασάκι USB ή ενδιαφερόμαστε για την ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμένη κάρτα sd – Άγνοια καλής χρήσης και κατανόησης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των αποθηκευτικών μέσων.
Η ανάκτηση δεδομένων είναι εφικτή και σε σκληρούς δίσκους ή άλλα αποθηκευτικά μέσα τα οποία εμφανίζουν μήνυμα για format (διαμόρφωση).
Αυτό πρέπει να το παρακάμψουμε αλλιώς μπορεί να έχουμε άσχημες συνέπειες.
Ποιό πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων δωρεάν να χρησιμοποιήσω; Θέλω να ανακτήσω τα δεδομένα μου μόνος μου!
Πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων από εξωτερικό δίσκο
Υπάρχουν πολλά προγράμματα δωρεάν στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί κάποιος να κατεβάσει και να κάνει ανάκτηση αρχείων μόνος του.
Αν ψάχνετε λοιπόν ένα πρόγραμμα για ανάκτηση δεδομένων δωρεάν δείτε τις παρακάτω επιλογές:
- Recuva
- Restoration
- TestDisk
- PhotoRec
- EaseUS Data Recovery Free / Easus Data Recovery Pro (καλύτερα αποτελέσματα με την επαγγελματική έκδοση, κατεβάστε δοκιμαστική χρηση εδώ)
Προσοχή! Αν ένας σκληρός δίσκος κάνει έντονο ήχο τικ τακ όταν ξεκινάει και δεν φαίνεται στη διαχείριση δίσκων (Disk Managmenet), δεν μπορεί καμία εφαρμογή ή δωρεάν πρόγραμμα να σας βοηθήσει.
Εκεί το λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί κάποια μηχανική βλάβη σκληρού δίσκου.
Αναγκαστικά θα χρειαστείτε μια εξειδικευμένη εταιρία ανάκτησης δεδομένων για να εντοπίσετε το πραγματικό πρόβλημα του χαλασμένου σκληρού δίσκου.
Ένα πρόγραμμα ανάκτησης δωρεάν δεν υποκαθιστά τις γνώσεις κάποιου ειδικού, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε σωστά τη διαδικασία.
To καλύτερο πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων
Η καλύτερη λύση για να κάνετε μόνοι σας μια απόπειρα για να ανάκτηση δεδομένων είναι το πρόγραμμα Stellar Data Recovery.
Κατεβάζετε και εκτελείτε το πρόγραμμα και το αφήνετε να σκανάρει το δίσκο που έχετε χάσει δεδομένα για να δείτε αν μπορεί να τα βρεί.
Εάν θέλετε να ανακτήσετε τα δεδομένα, μπορείτε τότε να πληρώσετε για να αγοράσετε άδεια για το πρόγραμμα.
Stellar Data Recovery Professional Windows [Lifetime Validity]
Πώς κάνω δωρεάν ανάκτηση δεδομένων σε πλήρως λειτουργικό αποθηκευτικό μέσο
Στο παρακάτω βίντεο περιγράφουμε αναλυτικά τη διαδικασία χρήσης του προγράμματος Recuva για την ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων δωρεάν.
Δείτε το βίντεο αλλά πριν προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια διαβάστε παρακάτω τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να μην κάνετε κάποιο λάθος που θα σας κοστίσει τα δεδομένα σας.
Ποτέ δεν πρέπει να εγκαταστήσουμε κάποιο δωρεάν πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων στον ίδιο δίσκο που πάμε να επαναφέρουμε τα δεδομένα που διαγράψαμε!
Πολλές φορές απευθύνεται κόσμος σε εταιρίες ανάκτησης δεδομένων, αφού πρώτα έχει κάνει κάποια πολύ σημαντικά λάθη στη διαδικασία, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να επαναφέρει τα δεδομένα.
Η εγκατάσταση προγράμματος ανάκτησης δεδομένων στον ίδιο δίσκο όπου έγινε η διαγραφή ή η αποθήκευση των ανακτημένων αρχείων στον ίδιο δίσκο μπορεί να αποβεί καταστροφική και χωρίς επιστροφή.
Συστήνεται η χρήση κάποιου εξειδικευμένου Live CD με Windows η Linux για να εκτελεστούν οι ενέργειες.
Εναλλακτικά οφείλετε να αποσυνδέσετε τον αρχικό δίσκο και να τον συνδέσετε σε άλλο μηχάνημα ώς εξωτερικό δίσκο, με τη χρήση εξωτερικής θήκης (USB Docking Station).
Δείτε το παρακάτω βίντεο για το πώς γίνεται η ανάκτηση δεδομένων από στικάκι με το δωρεάν πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων Recuva.
Έσβησα κατα λάθος ένα αρχείο σημαντικό! Τι πρέπει να κάνω;
Ορισμένα από τα αρχεία της δουλειάς μας (Word, Excel, βάσεις δεδομένων κλπ) ή δεδομένα από το οικογενειακό μας αρχείο όπως φωτογραφίες, βίντεο, ψηφιοποιημένα κληρονομικά έγγραφα κλπ, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αναντικατάστατα.
Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα προστατεύουμε κάποιο πρόγραμμα για Cloud Backup.
Έτσι θα είμαστε ήσυχοι ότι υπάρχουν πάντα σε ένα δεύτερο σημείο και ιδανικά σε διαφορετικό χώρο από το αρχικό αντίγραφο (σε περίπτωση φωτιάς π.χ. να έχουμε ένα αντίγραφο τους κάπου αλλού).
Δυστυχώς τα στατιστικά όμως μας λένε άλλα στοιχεία.
Λίγοι ιδιώτες κάνουν τακτικό backup και οι περισσότερες εταιρίες οι οποίες έχουν backup σύστημα, δεν λειτουργεί την στιγμή που το χρειάζονται και αντιμετωπίζουν ένα περιστατικό απώλειας δεδομένων.
Έστω λοιπόν ότι βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση που διαγράψατε κάποιο αρχείο και μάλιστα πατήσατε και διαγραφή από τον κάδο ανακύκλωσης…
Όταν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι έγινε κάτι τέτοιο, πρέπει να κατανοήσει ότι οι πρώτες ενέργειες που θα κάνει.
Για παράδειγμα ενέργειες όπως εγκαταστάσεις εφαρμογών, ανάκτηση αρχείων, κατέβασμα προγραμμάτων μπορεί να είναι καταστροφικές για την ανάκτηση των δεδομένων του.
Σημαντικές προειδοποιήσεις πριν ξεκινήσουμε τον οδηγό για δωρεάν ανάκτηση δεδομένων
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να γίνει ανάκτηση διαγραμμένων δεδομένων από το C:\ θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχετε κάποιες τεχνικές γνώσεις.
Είναι σημαντικό να μην γίνουν ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα.
Λανθασμένες ή επιπόλαιες ενέργειες σε αυτό το βήμα, μπορεί να αποκαλύψουν Sectors του δίσκου και να μην μπορεί να σας βοηθήσει ούτε κάποιος ειδικός μετά.
Με δική σας ευθύνη διαβάζετε και εφαρμόζεται αυτόν τον οδηγό και ακολουθείτε τις ενέργειες που περιγράφουμε.
Πώς λειτουργεί η διαγραφή αρχείου σε ένα σκληρό δίσκο;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας σκληρός δίσκος (μαγνητικός σκληρός δίσκος Hard disk driver εννοείται εδώ) γράφει σχεδόν με σειριακό τρόπο τα δεδομένα του.
Όταν διαγράφουμε ένα αρχείο, τα περιεχόμενα του αρχείο δεν διαγράφονται από ένα μαγνητικό δίσκο.
Απλά ενημερώνεται η εγγραφή στα περιεχόμενα του δίσκου και σημειώνεται ο χώρος του αρχείου που διαγράφηκε, ώς “διαθέσιμος προς εγγραφή”.
Όταν λοιπόν πάμε και κατεβάζουμε ή επανεγκαθιστούμε μια εφαρμογή, θα καταλάβει χώρο ο οποίος μπορεί να είναι μέρος του χώρου των αρχείων που μόλις διαγράψαμε.
Για το λόγο αυτό συστήνεται ανεπιφύλακτα η δημιουργία Sector by Sector image του αρχικού δίσκου.
Έτσι θα διατηρήσουμε την αρχική του κατάσταση του δίσκου.
Επίσης συστήνεται αποσύνδεση του δίσκου και διασύνδεση του εξωτερικά με write blocker (συσκευή προστασίας εγγραφής) σε κάποιον τρίτο υπολογιστή.
Υπάρχει διαφορά στο μαγνητικό δίσκο (HDD) και στον Solid State Drive (SSD);
Με μια γρήγορη απάντηση: Ναι και μάλιστα μεγάλη διαφορά.
- Ο μαγνητικός σκληρός δίσκος όπως ειμαμε κάνει εγγραφές σχεδόν σειριακά και όταν διαγράφουμε ένα αρχείο, τα περιεχόμενα του αρχείου βρίσκονται ακόμα στο δίσκο μέχρι να αντικατασταθούν.
- Οι περισσότεροι νεότεροι δίσκοι SSD έχουν ενσωματώσει τη διαδικασία TRIM, η οποία μετά την διαγραφή ενός αρχείου κάνει ασφαλή διαγραφή (wipe) στα sectors του δίσκου που καταλάμβανε αυτό.
Υπάρχουν μοντέλα SSD που εφαρμόζουν άμεσα τη διαδικασία TRIM και καθαρίζουν τα αρχεία άμεσα για τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας του δίσκου.
Επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τους ακριβείς αλγορίθμους που χρησιμοποιεί ο κάθε SSD δίσκος, η ανάκτηση από δίσκο SSD έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα επιτυχίας, όχι μόνο πραγματοποιώντας ανάκτηση δεδομένων δωρεάν αλλά ακόμα και αν απευθυνθείτε σε εταιρία ανάκτησης δεδομένων.
Τα αρχεια που διέγραψα βρίσκονταν στον ίδιο δίσκο με το λειτουργικό σύστημα
Θέλετε να κάνετε ανάκτηση δεδομένων δωρεάν και τα αρχεία σας βρίσκονταν στον ίδιο δίσκο με το λειτουργικό σας σύστημα;
Κλείστε άμεσα τον υπολογιστή σας αφαιρώντας την πρίζα (χωρίς ασφαλή τερματισμό)!
Πώς θα γνωρίζω που βρίσκονταν τα αρχεία μου;
Τα αρχεία σας συνήθως βρίσκονται στον σκληρό δίσκο που βρίσκεται το λειτουργικό σας σύστημα αν ήταν:
- Μέσα στο μονοπάτι C:\
- στην Επιφάνεια Εργασίας (Desktop)
- στο φάκελο “Τα έγγραφά μου” (My Documents)
- στο φάκελο “Οι φωτογραφίες μου” (My Photos)
Πώς θα κάνω επαναφορά αρχείων δωρεάν από το σκληρό δίσκο c:\
Έστω ότι διαπιστώσατε ότι διαγράψατε στοιχεία από το C:\ και είναι πολύ σημαντικά
Επίσης θεωρούμε ότι δεν θέλετε να αναλάβει τη διαδικασία κάποιος ειδικός στην ανάκτηση αρχείων.
Ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Σταματάμε αμέσως να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.
- Αφαιρούμε την πρίζα του υπολογιστή (θα εξηγήσουμε γιατι το κάνουμε έτσι βίαια αυτό) ή πατάμε για 15 δευτερόλεπτα το Power του υπολογιστή μας μέχρι να σβήσει
- Συνδέουμε το δίσκο μας ώς εξωτερικό δίσκο (ιδανικά με write blocker) σε άλλο λειτουργικό σύστημα ή εναλλακτικά δημιουργούμε ενα sector by sector image του
- Δεν εγκαθιστούμε προγράμματα στον αρχικό δίσκο (όπου έγινε η διαγραφή)
- Εγκαθιστούμε πρόγραμμα ανάκτησης δωρεάν (αναφέραμε στην αρχή τα δωρεάν προγράμματα ανάκτησης) ή κάποιο πιο επαγγελματικό πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων όπως το EaseUS Pro
- Κάνουμε ανάκτηση και σώζουμε οπουδήποτε αλλού τα αρχεία εκτός από τον αρχικό δίσκο
Ο λόγος για τον οποίο τερματίζουμε τον υπολογιστή μας άμεσα, είναι διότι δεν θέλουμε να εγγραφούν νέα δεδομένα πάνω από τα αρχεία που μόλις διαγράψαμε.
Ακόμα και όταν απλά είναι ανοικτός ο υπολογιστής μας και τίποτα να μην κάνουμε εμείς, τρέχουν εσωτερικές διεργασίες στο λειτουργικό μας σύστημα
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τροποποιούν δεδομένα στο δίσκο και να κανουν νέες εγγραφές.
Στην περίπτωση κρίσιμων αρχείων που διαγράφηκαν, δεν θέλουμε να επανεγγραφεί ούτε ένα Sector από τα αρχεία μας το οποίο το σύστημα χαρακτήρισε ώς “διαθέσιμο προς νέα εγγραφή δεδομένων”.
Ακόμα και στον Τερματισμό των Windows γίνονται εγγραφές στο δίσκο.
Το χειρότερο όλων είναι να κάνουμε τερματισμό και τα Windows να ξεκινήσουν κάποια διαδικασία Windows Update (αναβάθμιση) η οποία δεν έχει λάβει χώρα τις προηγούμενες ημέρες.
Τα αρχεία μου δεν βρίσκονταν στο C:\ αλλά σε εξωτερικό ή άλλο δίσκο
Αν τα αρχεία σας ήταν σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο, άλλο Partition (π.χ. D:\) που δεν περιέχει το λειτουργικό σύστημα ή κάποιο φλασάκι USB ή κάρτα μνήμης, τότε ο δρόμος που έχουμε να διαβούμε είναι πιο εύκολος.
Σε δευτερεύοντες δίσκους (συνήθως) δεν αποθηκεύονται αρχεία του λειτουργικού συστήματος (εκτός αν το έχετε ορίσει εσεις).
Επομένως λογικά δεν γίνονται νέες εγγραφές με τη χρήση του συστήματος σας.
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα για Ανάκτηση δεδομένων δωρεάν στο C:\ και να κάνουμε την εργασία μας, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην αποθηκευσουμε ξανά στο αρχικό μέσον.
Σε κάθε περίπτωση για λόγους μέγιστης ασφάλειας, συστήνεται η δημιουργία Sector by Sector Image του αρχικού μέσου.
Κατόπιν διερεύνηση του με εξειδικευμένα επαγγελματικά εργαλεία ανάκτησης αρχείων δίσκου.
Σε ποιον υπολογιστή θα γίνει η ανάκτηση αρχείων?
Ποτέ, για κανένα λόγο, και με κανένα τρόπο δεν εγκαθιστούμε το πρόγραμμα για την επαναφορά αρχείων στον ίδιο τοπικό δίσκο ή το διαμέρισμα δίσκου από το οποίο θέλουμε να δαισώσουμε αρχεία, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
Θα ήταν τουλάχιστον ειρωνικό η εγκατάσταση του προγράμματος ανάκτησης να καταστρέψει μέρος των αρχείων που θέλουμε να ανακτήσουμε.
Αν τα αρχεία προς ανάκτηση βρίσκονταν στο δίσκο C:, η ανάκτηση δεδομένων θα πρέπει να γίνει είτε μέσα από κάποιο live περιβάλλον εκτός Windows
Παράδειγμα είναι ένα Linux Live DVD/USB, ή να αφαιρέσουμε εντελώς το δίσκο και να τον συνδέσουμε σε κάποιον τρίτο υπολογιστή.
Σε σταθερό υπολογιστή είναι απλό να συνδέσουμε έναν επιπλέον δίσκο εσωτερικά.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να συνδέσουμε και σκληρό δίσκο από laptop, έχουν ακριβώς την ίδια σύνδεση Serial ATA και το ίδιο βύσμα τροφοδοτικού.
Αν έχουμε δύο laptop και θέλουμε να κάνουμε ανάκτηση από το ένα στο άλλο, μπορούμε να αγοράσουμε ένα σύστημα για εξωτερική σύνδεση σκληρού δίσκου μέσω USB.
Συμπεράσματα
Ένα πρόγραμμα για Ανάκτηση δεδομένων δωρεάν μπορεί να κάνει σχεδόν την ίδια εργασία που κάνουν τα επαγγελματικά προγράμματα ανάκτησης.
Οι διαφορές είναι μικρές, όμως φυσικά τα επαγγελματικά εργαλεία ανάκτησης έχουν ποιοτικότερα αποτελέσματα καθώς προσφέρουν πολύ εξειδικευμένα εργαλεία αναζήτησης, ταξινόμησης και υποστήριξη εξειδικευμένων επεκτάσεων αρχείων
Αυτό που πρέπει να αναλογιστείτε είναι αν αξίζει να πάρετε το ρίσκο με τις γνώσεις που έχετε.
Το άρθρο αυτό περισσότερο απευθύνεται σε τεχνικούς υπολογιστών ή έμπειρους χρήστες που κατανοούν αυτά που αναφέρουμε.
Η Ανάκτηση δεδομένων δωρεάν φέρει αρκετά ρίσκα όταν μιλάμε για κρίσιμα αρχεία
Όχι τόσο για τα προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε, όσο για τις προφυλάξεις και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο χειριστής για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πρόγραμμα επαναφοράς δεδομένων μετά από format
Διατρέχω κάποιο κίνδυνο αν χρησιμοποιήσω κάποιο δωρεάν πρόγραμμα;
Ναι, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι η επαναφορά με δωρεάν πρόγραμμα δεν υποκαθιστά τις υπηρεσίες από κάποια εξειδικευμένη εταιρία.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά αν δεν έχετε επαρκείς γνώσεις της τεχνολογίας των υπολογιστών.
Οι χρήστες που χρησιμοποιούν δωρεάν προγράμματα συνήθως το κάνουν, διότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν έναν επαγγελματία να το κάνει και τα αρχεία τους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Αν τα αρχεία σας είναι πολύ σημαντικά για την οικογενειακή σας ή την επαγγελματική σας ζωή, θα σας προτείναμε να εμπιστευτείτε αυτή την εργασία σε εταιρία ανάκτησης δεδομένων με εμπειρία. Ούτε καν σε κατάστημα πληροφορικής. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τεχνικοί υπολογιστών στην προσπάθεια τους να σας βοηθήσουν με χαμηλά κόστη θα δοκιμάσουν ενέργειες οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Μια εταιρία ανάκτησης δεδομένων μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από τα δωρεάν προγράμματα;
Μια εταιρία ανάκτησης δεδομένων δεν βασίζεται μόνο σε Software (προγράμματα) αλλά διαθέτει εξειδικευμένο Software αλλά και Hardware, συνήθως υψηλού κόστους, για να ολοκληρώσει την εργασία με συγκεκριμένο πρωτόκολλο ώστε να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι χρήστες κάνουν μια απόπειρα ανάκτησης και επαναφέρουν κάποια δεδομένα, όχι όμως τα κρίσιμα αρχεία που χρειάζονται.
Αυτό βέβαια ενέχει κάποιους κινδύνους καθώς οι ενέργειες και τα δωρεάν προγράμματα ανάκτησης που χρησιμοποιούν οι χρήστες, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι η ζημιά που μπορεί να προκληθεί συνήθως δεν οφείλεται στα δωρεάν προγράμματα ανάκτησης, αλλά στον τρόπο χρήσης τους από τον άπειρο χρήστη ή στις ενέργειες που έχει κάνει πριν και μετά την ανάκτηση.
Μπορώ να ανακτήσω αρχεία μετά από Format σε SSD δίσκο;
Από τους σύγχρονους SSD συνήθως δεν μπορούν να ανακτηθούν δεδομένα.
Αυτό συμβαίνει λόγω μιας ιδιαίτερης εσωτερικής διαδικασίας των δίσκων, που ονομάζεται TRIM.
Η εσωτερική αυτή διαδικασία συνήθως είναι ενεργοποιημένη σε κάθε νέο SSD δίσκο (μετά το 2016) και επιβάλλει στον δίσκο SSD σας, να διαγράφει οριστικά και αμετάκλητα τα δεδομένα που έχει μετά από μια διαδικασία Format ή ακόμα και διαγραφής από τον κάδο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι συνήθως εφικτή η ανάκτηση μετά από διαγραφή ή format στους SDD δίσκους.
Σχετικά άρθρα:
Χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια;
Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε μόνοι σας την διαδικασία παρόλο που προσπαθήσαμε να αναλύσουμε εκτενώς την διαδικασία για την επαναφορά αρχείων δωρεάν, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
- Μπορούμε να αναλάβουμε την επαναφορά διαγραμμένων αρχείων
- Μπορούμε να αναλάβουμε την ανάκτηση δεδομένων από μή λειτουργικό δίσκο