Από την περασμένη δεκαετία, οι δίσκοι SSD έχουν χτίσει μια φήμη στον κόσμο της πληροφορικής. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν σε λάπτοπ και σε κινητές συσκευές, καθώς βοηθάει το μικρό τους σχήμα και το ότι δεν έχουν κινούμενα εξαρτήματα. Τώρα, αρχίζουν να χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αποθήκευση δεδομένων. Διαθέτοντας την ίδια μνήμη flash που μπορεί κανείς να βρει σε USB, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SD, προσφέρουν μια μεγάλη λίστα πλεονεκτημάτων σε σχέση με τους αντίστοιχους HDD. Δεν έχουν κινούμενα εξαρτήματα, είναι πιο ανθεκτικοί σε χτυπήματα και άλλες μορφές φυσικής φθοράς και είναι πολύ γρήγοροι.

Οι δυνατότητες αποθήκευσης των HDD έχουν αυξηθεί σημαντικά- σήμερα, δίσκοι με 3TB και 4TB είναι αρκετά προσιτοί και ακόμα και δίσκοι με 8TB και 10TB κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Οι δίσκοι HDD κάνουν 15.000 στροφές το λεπτό, είναι θορυβώδεις, θερμοί και απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι SSD.

Οπότε, γιατί δεν έχουμε καταργήσει τους HDD δίσκους ακόμα; Είναι απλό, το κόστος ανά gigabyte στους SSD είναι μεγαλύτερο. Από τον Ιανουάριο του 2015, ένας δίσκος HDD με 1TB κοστίζει 50 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος SSD φτάνει τα 380 ευρώ και πάνω.

Το 2010, οριμένοι κατασκευαστές, όπως η Seagate και η Samsung ξεκίνησαν να εισάγουν μια τρίτη κατηγορία δίσκων σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το κόστος και την απόδοση ανάμεσα στους HDD και τους SSD. Τον υβριδικός δίσκο. Από τότε, άλλες εταιρείες όπως η Western Digital και η Toshiba ξεκίνησαν να κατασκευάζουν υβριδικούς δίσκους. Ο υβριδικός δίσκος προσφέρει κάποιες από τις καλύτερες λειτουργίες και των δύο τεχνολογιών συνδυάζοντας την ταχύτητα του SSD με το προσιτό κόστος των HDD.

Πώς λειτουργεί ο υβριδικός δίσκος SSHD

Το βασικό χαρακτηριστικό του υβριδικού δίσκου είναι ότι συνδυάζει την κρυφή μνήμη (cache) με την περιστρεφόμενη ηλεκτρομαγνητική επιφάνεια ενός HDD. Ένας υβριδικός δίσκος (SSHD) συνήθως διαθέτει χωρητικότητα 8, 16 και 32 GB και έναν μεγαλύτερο HDD για αποθήκευση του όγκου των δεδομένων. Η ιδέα είναι να μπορεί κανείς να έχει γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα και αυτό γίνεται με την αποθήκευσή τους στον SSD και την ταχύτερη ανάκτησή τους, από ό,τι αν αποθηκεύονταν στις επιφάνειες του HDD.

Ακολουθείται η ίδια αρχή με το να εγκαθιστάς έναν HDD και έναν SSD σε έναν υπολογιστή. Δηλαδή, είναι μια υβριδική λύση δύο δίσκων, αλλά η διαφορά είναι ότι η βελτιστοποίηση της απόδοσης χτίζεται στο μόνιμο πρόγραμμα του λογισμικού και προσαρμόζεται στις ανάγκες αποθήκευσης. Αυτή η προσαρμοστική μέθοδος βελτιστοποίησης καταργεί την ανάγκη για να μετακινούνται χειρωνακτικά αρχεία και εφαρμογές στον κατάλληλο δίσκο.

Τα πλεονεκτήματα της υβριδικής αποθήκευσης σε σχέση με τους SSD και HDD δίσκους

Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης υβριδικής συσκευής αποθήκευσης δεδομένων είναι η βελτιωμένη απόδοση με μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης, χωρίς πολύ μεγαλύτερο κόστος (περίπου 100 ευρώ για 1TB SSHD). Οι υβριδικοί δίσκοι έχουν τη χωρητικότητα ενός HDD, την ταχύτητα ανάλτησης κρυφών δεδομένων (cache) , αλλά δεν είναι τόσο ακριβοί όσο ένας SDD αντίστοιχης χωρητικότητας.

Πέρα από αυτό και την ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την μνήμη flash που εφαρμόζονται επίσης στους SSHD. Για παράδειγμα, αν καλιμπραριστεί σωστά, μπορούν να μειωθούν οι φθορές και να λειτουργεί για περισσότερο καιρό από ό,τι ένας παραδοσιακός HDD.

… Και τα μειονεκτήματα

Παρόλο που οι υβριδικοί δίσκοι είναι μια πολύ καλή λύση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλειοι. Η ανάκτηση των δεδομένων από τον σκληρό δίσκο είναι όσο γρήγορη είναι σε έναν παραδοσιακό HDD. Οι υβριδικοί δίσκοι είναι το ίδιο ευάλωτοι σε φυσικές φθορές με έναν HDD και δεν έχετε την ησυχία που προσφέρει ένας SSD. Τα καλά νέα είναι ότι καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του SSHD είναι σταθερό, αυτό το κάνει εξαιρετικά δύσκολο να χάσετε δεδομένα από αυτό το κομμάτι του δίσκου, σε σχέση με την ανάκτηση δεδομένων από ssd, που είναι αρκετά δύσκολη. 

Όπως και να έχει, η υβριδική αποθήκευση έχει πολλά να προσφέρει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που ψάχνουν την ταχύτητα ενός SSD και το χαμηλό κόστος ενός HDD.