Συγκριτικό τέστ σκληρών δίσκων 2014 για την αξιοπιστία τους
Το συγκριτικό τέστ σκληρών δίσκων σε σχέση με την αξιοπιστία τους είναι κάτι που πρέπει όλοι οι χρήστες να συνυπολογίζουν όταν αγοράζουν σκληρό δίσκο.
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε σχετικά με την αξιοπιστία του hardware είναι αν υπάρχει πραγματική διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικούς κατασκευαστές αποθηκευτικών μονάδων και σκληρών δίσκων.
Οι αλήθεια είναι ότi δεν υπάρχει πολύ έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα και ίσως γι’αυτό οι συνεχείς ετήσιες αναφορές πάνω στην αξιοπιστία των σκληρών δίσκων της εταιρίας Backblaze έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον παγκοσμίως.
Οι περισσότερες συγκριτικές μελέτες που γίνονται κατά καιρούς είναι είτε μικρής κλίμακας και πραγματοποιούνται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, είτε δεν αποκαλύπτουν αναλυτικά τα αποτελέσματα για όλες τις εταιρίες.
Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους η μελέτη της Backblaze διαφέρει σε αυτό το συγκριτικό τέστ σκληρών δίσκων.
Στο παρελθόν οι μελέτες της Backblaze είχαν κατακριθεί γιατί συνέκριναν σκληρούς δίσκους διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετικό φόρτο εργασίας που λειτουργούν ύπο διαφορετικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά το δείγμα της συγκεκριμένης μελέτης είναι περισσότερο κανονικοποιημένο (κυρίως όσον αφορά τον φόρτο εργασίας).
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Ποιοί σκληροί δίσκοι χαλάνε πιο εύκολα;
Ας ξεκινήσουμε με το κύριο ερώτημα: οι δίσκοι ποιών κατασκευαστών αστοχούν περισσότερο; Κι όμως, αυτή η μεγάλη στήλη της Seagate δεν είναι τυπογραφικό λάθος.
Τα ποσοστά αστοχίας σε μεγάλο αριθμό δίσκων της Seagate είναι πραγματικά αξιοπερίεργα, από 9.5% σε συγκεκριμένους δίσκους 1.5ΤΒ μέχρι και 23.5% στους παλιούς 7200.
Οι δίσκοι των 3ΤΒ αστοχούν πολύ περισσότερο ανεβάζοντας το ποσοστό τους από 9 σε 15%.
To ίδιο και για τους Western Digital 3TB δίσκους, που ανέβηκαν από το 4 στο 7%. Βλέπουμε ότι όλοι οι δίσκοι της HGST (πρώην Hitachi), oι Seagate 1.5TB και 4.0ΤΒ, και οι Western Digital 1.0TB συνεχίζουν να αποδίδουν το ίδιο ικανοποιητικά, ή και καλύτερα.
Μας μένει το αξιοσημείωτο γεγονός ότι οι Seagate και Western Digital 3.0TB δίσκοι πρωταγωνιστούν, με τα ποσοστά αστοχίας τους να εμφανίζουν πολύ μεγάλη άνοδο.
Παρόλα αυτά, οι δίσκοι 4ΤΒ της Seagate σημείωσαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αστοχίας, τόσο το 2013 όσο και το 2014.
Οι HGST (πρώην Hitachi) είναι πρώτοι σε αξιοπιστία
Η HGST (πρώην Hitachi) παραμένει στην πρώτη θέση αξιοπιστίας μεταξύ των εταιριών του συγκριτικού της Backblaze.
Παρόλα αυτά στην συγκεκριμένη μελέτη δε περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός δίσκων της εταιρίας WD κάθως σύμφωνα με την εταιρία “οι δίσκοι της WD τον τελευταίο χρόνο, τις φορές που έπαιρναν θετικές αξιολογήσεις, η τιμή τους ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με την Backblaze και το συγκριτικό τεστ σκληρών δίσκων που έκανε, οι δίσκοι 4ΤΒ της Seagate αποδίδουν ήδη πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα μοντέλα, με ετήσιο ποσοστό 2.6% των πρώτο χρόνο, σχετικά με το αντίστοιχο 9.3% για τους δίσκους 3ΤΒ.
Πόσο πρέπει οι χρήστες να βασίζουν τις αγορές τους σε αποτελέσματα όπως αυτά;
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Backblaze σε σχέση με το το τέστ σκληρών δίσκων είναι ενδιαφέροντα, αλλα παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να τα εμπιστευτούμε τυφλά.
Η εταιρία με στόχο να μειώσει το κόστος της στο ελάχιστο, σύμφωνα με αναφορές, επιλέγει δίσκους με κύριο κριτήριο την τιμή αγοράζοντας πολλές φορές ακόμη και μεταχειρισμένους, τους οποίους έπειτα χρησιμοποιεί σε επαγγελματικό περιβάλλον με τεράστιο φόρτο εργασίας.
Eίναι πολύ πιθανό το φθηνότερο μοντέλο της HGST να περιλαμβάνει ανώτερο σύστημα απόσβεσης κραδασμών (vibration dampening technology) σε σχέση με το φθηνότερο της Seagate.
Αυτό δεν είναι πρόβλημα σε ένα οικιακό σύστημα όπου συνήθως υπάρχουν δύο δίσκοι που δουλεύουν ταυτόχρονα.
Θα μπορούσε όμως να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και αιτία για πολλές αστοχίες όταν πρόκειται για μια μονάδα 45 δίσκων.
Για τον λόγο αυτό η Backblaze είχε δηλώσει σε προηγούμενες μελέτες απο τέστ σκληρών δίσκων, ότι πολλές φορές η χρήση που επιβάλλει σε κάποιους σκληρούς δίσκους δε συμβαδίζει με τη συνιστώμενη χρήση από τον κατασκευαστή.
Και ο λόγος φυσικά, η χαμηλότερη τιμή.
Συμπεράσματα
Τα παραπάνω δεν υπονοούν ότι τα αποτελέσματα της Backblaze είναι λανθασμένα, αλλά δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές καθημερινά.
Σίγουρα για παράδειγμα όλοι οι δίσκοι 3 ή 4ΤΒ της Seagate που υπόκεινται σε καθημερινή χρήση δεν εμφανίζουν προβλήματα σε ποσοστό 25-40%.
Θα μπορούσε η Backblaze να κανονικοποιήσει απόλυτα το δείγμα της, περιλαμβάνοντας μόνο δίσκους με συγκεκριμένο φόρτο εργασίας, ηλικία κ.α.
Παρότι πάλι δε θα μας εγγυάται κανείς ότι όλοι οι δίσκοι θα λειτουργούν σε περιβάλλον και με φόρτο εργασίας σύμφωνο με τις προδιαγραφές τους, θα μπορούσαμε να βάλουμε τις εταιρίες δίπλα δίπλα, μία μία.
Μπορεί αυτό να είναι στα πλάνα της Backblaze μπορεί όχι, ας κρατήσουμε τελικά ότι η HGST στην περίπτωση αυτή πήρε αναμφισβήτητα το χρυσό αστέρι της αξιοπιστίας.
Αν ψωνίζαμε πάντως σκληρό δίσκο σήμερα, θα το σκεφτόμασταν.
Πηγή: BackBlaze Blog
Αν σας χάλασε ο σκληρός δίσκος ή άν χρειάζεστε ανάκτηση δεδομένων, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.