ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ – ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Χρειάζεστε αποδεικτικά στοιχεία – πειστήρια που θα βοηθήσουν σε κάποια δικαστική διαμάχη ή στην επίλυση προσωπικών ζητημάτων;
Σε συνεργασία με διακεκριμένους ερευνητές και δικηγόρους, μπορούμε να αναλάβουμε εξ’ ολοκλήρου την υπόθεση σας!
Εμπιστευτείτε μας για να συλλέξουμε τα ψηφιακά σας πειστήρια.
Τι είναι τα ψηφιακά πειστήρια (Digital Forencis)
Η ηλεκτρονική έρευνα και η συλλογή ψηφιακών πειστηρίων ενός εγκλήματος ή μιας αξιόποινης ενέργειας που γίνεται στον υπολογιστή (όπου αναζητούμε ψηφιακά πειστήρια) διαφέρει σημαντικά από την «παραδοσιακή έρευνα» που αναζητά απτά στοιχεία.
Ο ηλεκτρονικός ερευνητής (Αναλυτής Ψηφιακών Πειστηρίων) δεν αναζητά σε κάποιο συρτάρι ή σε κάποιο φυσικό χώρο, αλλά σε ηλεκτρονικούς φακέλους, αρχεία, αποθηκευτικά μέσα και υπολογιστικά συστήματα.
Τα ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγονται και τα ψηφιακά πειστήρια που προκύπτουν από την ανάλυση, θεωρούνται ιδιαιτέρως ευαίσθητα, γι’ αυτό σημαντικό κομμάτι της ηλεκτρονικής έρευνας αποτελεί η διατήρησή τους και η διασφάλιση της μη αλλοίωσής τους.
Αναλυτικότερα, η Ανάλυση Ψηφιακών Πειστηρίων (Computer Forensic Science) είναι η επιστήμη, η οποία μέσω εξονυχιστικής έρευνας ηλεκτρονικών δεδομένων, καταφέρνει να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία συνδέονται με μία αξιόποινη πράξη, καθώς μεγάλο ποσοστό πολιτικών, ποινικών και επιχειρηματικών εγκλημάτων συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με έναν υπολογιστή.
Στη TicTac στεκόμαστε δίπλα σας
Διενεργόντας λεπτομερή ηλεκτρονική έρευνα πράξεων που επισύρουν ποινή, όπως:
- Παιδική πορνογραφία
- Σεξουαλική παρενόχληση
- Οικονομικά εγκλήματα
- Θέματα υποκλοπών
- Πλαστογράφηση στοιχείων
- Καταπάτηση δικαιωμάτων
- Παραποίηση περιεχομένων
- Παραβίαση ιδιωτικότητας κ.ά.
Ενώ παρέχουμε ολοκληρωμένες συμβουλές σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για:
- Ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο
- Προστασία από κακόβουλο λογισμικό και παρενοχλήσεις
- Αξιόπιστες οικονομικές συναλλαγές μέσω internet ή ΑΤΜ
Γιατί είναι σημαντική η Εγκληματολογική Εξέταση Ψηφιακών Πειστηρίων
Στην εποχή μας όλο και περισσότερες δικαστικές υποθέσεις χρησιμοποιούν Εγκληματολογική Εξέταση Ψηφιακών Πειστηρίων, καθώς όλες οι ηλεκτρονικές δραστηριότητες ενός χρήστη καταγράφονται και αφήνουν πίσω τους αποδείξεις, δηλαδή ψηφιακά πειστήρια, τα οποία αν διερευνηθούν σωστά μπορεί να μας οδηγήσουν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη δραστηριότητα ενός χρήστη.
Τα ψηφιακά πειστήρια συλλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή από τα αποθηκευτικά μέσα και διερευνώνται με ειδικά λογισμικά και εξειδικευμένους επιστήμονες: Computer Forensics Experts.
Τα δεδομένα αυτά μπορούν να συλλεχθούν από π.χ. εκτυπώσεις ενός συγκεκριμένου υπολογιστή, από ηλεκτρονική αλληλογραφία, από το διαδίκτυο και από πληθώρα ηλεκτρονικών αποθηκευτικών μέσων.
Η διερεύνηση ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι μια δύσκολη διαδικασία, δεδομένου ότι οι αποδείξεις πρέπει να διατηρηθούν αναλλοίωτες, να αναλυθούν και να παρουσιαστούν με τρόπο νομικά αποδεκτό.
Πόσο κοστίζει η έρευνα ψηφιακών πειστηρίων;
Λόγω της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων εργασιών δεν μπορεί να γίνει εξαρχής μια ακριβής κοστολόγηση των υπηρεσιών.
Ενδεικτικά, το κόστος για την έρευνα ψηφιακών πειστηρίων ξεκινά από 450€ + ΦΠΑ και όπως είναι λογικό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες.
Ευχαριστημένοι πελάτες, λένε για εμάς:
Νιώστε ξανά ασφάλεια σε 3 απλά βήματα
Αντιμετωπίστε το ηλεκτρονικό έγκλημα άμεσα!
Επικοινωνήστε μαζί μας
Μιλήστε άμεσα με έναν εξειδικευμένο συνεργάτη.
Λάβετε Κρίσιμες Οδηγίες
Σας δίνουμε οδηγίες και καθοδήγηση είτε προσπαθούν να σας εξαπατήσουν, είτε ενδιαφέρεστε για πληροφορίες προστασίας
Νοιώστε ξανά ασφάλεια
Ολοκληρώνουμε το έργο μας μόλις ολοκληρωθεί η προστασία των λογαριασμών σας.
Αντιπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών Cyber Security
Εγγυημένες λύσεις προστασίας από τις πιο αξιόπιστες επιχειρήσεις του χώρου.
Πως πρέπει να γίνεται η έρευνα ψηφιακών πειστηρίων
Η έρευνα ψηφιακών πειστηρίων, πρέπει να διεξάγεται σύμφωνα με την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία, καθώς πολλές αμφιβολίες δημιουργούνται για την επάρκεια των γνώσεων ενός ερευνητή και για το αν η ανάλυση και διατήρηση των στοιχείων ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Κατά συνέπεια, πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο σε μία δίκη να αμφισβητείται είτε η έρευνα, είτε να κατάσχονται οι πληροφορίες, επειδή δεν υφίσταται ειδικό νομοθετικό πλαίσιο στην περίπτωση των ερευνών στον κυβερνοχώρο.
Κατά τη διεξαγωγή μιας έρευνας σε ηλεκτρονικά δεδομένα, είναι σημαντικό να μην παραβιάζεται η ιδιωτικότητα του ατόμου κατα την εύρεση κάποιου ψηφιακού πειστηρίου.
Κατόπιν τούτου, απαιτείται συνήθως ένταλμα που θα πρέπει να καθορίζει με ακρίβεια τα αντικείμενα που μπορούν να ερευνηθούν και ακόμα και αν ο ερευνητής θεωρεί ότι μπορεί να αντλήσει στοιχεία και από άλλα εκτός των παραπάνω αντικείμενα, τα στοιχεία αυτά δεν θα έχουν αποδεικτική αξία στη δικαστική αίθουσα.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα ψηφιακών πειστηρίων θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει των κάτωθι αρχών:
- Καμία ενέργεια δε δύναται να μεταβάλει δεδομένα που τηρούνται σε υπολογιστή ή μέσο αποθήκευσης, τα οποία μπορεί να προσκομισθούν στο δικαστήριο.
- Χρήση αρχέτυπων δεδομένων από τρίτο άτομο, κατόπιν εξουσιοδότησης.
- Δημιουργία ιστορικού ελέγχου των διαδικασιών.
- Το άτομο που έχει οριστεί ως υπεύθυνος της έρευνας, επιφορτίζεται με τη γενική ευθύνη για τη διασφάλιση τήρησης της επικείμενης νομοθεσίας και των εν λόγω αρχών.
Γιατί να εμπιστευτείτε την TicTac στην έρευνα ψηφιακών πειστηρίων;
Ο ερευνητής ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος στην TicTac χρησιμοποιεί τα εξειδικευμένα εργαλεία του ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα κατά τη διαδικασία της έρευνας:
- Προσδιορισμός μέσων εγγραφής των δεδομένων και φωτογράφηση ώστε να μπορεί να αποδειχθεί το φυσικό περιβάλλον και η κατάσταση των στοιχείων.
- Δημιουργία χώρων ασφάλισης των δεδομένων. Συνήθως χρησιμοποιείται κάποιο ασφαλές ντουλάπι.
- Κατάρτιση καταλόγου των στοιχείων που μπορεί να περιλαμβάνει: φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς ή εξωτερικούς δίσκους, μέσα εγγραφής εφεδρικών αντιγράφων, DVD, CD κλπ., κλειδιά USB, υπολογιστές τσέπης, έξυπνα τηλέφωνα, ανάλυση δραστηριοτήτων δικτύου.
- Δημιουργία φακέλου εγκληματολογικών αποδεικτικών στοιχείων, που δεν είναι δυνατόν να διαγραφούν ή να απομακρυνθούν, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δεδομένων.
- Καταχώριση και ασφάλιση της ηλεκτρονικής εικόνας του δίσκου εγκληματολογικών δεδομένων και εργασία του υπευθύνου σε αντίγραφο εργασίας.
- Αναζήτηση και άλλων πηγών άντλησης δεδομένων, όπως υποδεικνύει η πορεία της υπόθεσης.
- Εξέταση των δεδομένων με το κατάλληλο λογισμικό ώστε να καταστούν αναγνώσιμα τα αναζητούμενα δεδομένα και χρήση π.χ. λέξεων κλειδιών για τον εντοπισμό δεδομένων σχετικών με την υπόθεση. Επιβαρυντικά και μη στοιχεία συλλέγονται και αποκρυπτογραφούνται αρχεία και σπάνε κωδικοί ασφαλείας.
- Στη συνέχεια συντάσσεται έκθεση στην οποία καταγράφεται κάθε στάδιο της ηλεκτρονικής εγκληματολογικής έρευνας με τα ευρήματα, η οποία υπογράφεται από τον πελάτη.
- Αν θεωρηθεί απαραίτητο, ο ερευνητής παρίσταται ως μάρτυρας στη δικαστική αίθουσα.
Ποιος χρειάζεται έρευνα ψηφιακών στοιχείων;
Οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διερεύνησης υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων μπορεί να φανούν χρήσιμες σε οποιονδήποτε προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο.
Κατα τη διαδικασία αυτή αναλύονται πολλαπλές παράμετροι και βρίσκονται στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε δικαστική διαμάχη.
Παρακάτω θα βρείτε μερικά συνήθη περιστατικά που αναλαμβάνει η εταιρεία:
Έρευνα ψηφιακών στοιχείων για ιδιωτική χρήση
Όταν έχετε μία αντιδικία, που πρόκειται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, μπορείτε να απευθυνθείτε στην TicTac Laboratories για την άντληση δεδομένων από κάποιον υπολογιστή ή ανάκτηση δεδομένων από κινητό τηλέφωνο, ώς αποδεικτικά στοιχεία για το διαζύγιό σας, έρευνα σε κινητό τηλέφωνο για τον εντοπισμό σβησμένων κλήσεων και διαγραμμένων μηνυμάτων, κρυμμένα έγγραφα και σβησμένες φωτογραφίες.
Η εταιρεία μας λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης και στενής συνεργασίας μαζί σας, βάσει της επικείμενης νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και σεβόμενη την υποχρέωση για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και μόνο εφόσον έχετε το νόμιμο δικαίωμα για πρόσβαση σε υπολογιστή και ηλεκτρονικά μέσα τρίτων, που σας έχουν «θίξει» με κάποιο τρόπο ή έχουν κάτι να κρύψουν από εσάς.
Αν λοιπόν:
- Πιστεύετε ότι μπορούμε να σας βοηθήσουμε στον εντοπισμό αποδεικτικών στοιχείων μέσω έρευνας σε κινητό τηλέφωνο για emails, photos, sms και κλήσεις που έχουν «εξαφανιστεί»
- Δέχεστε επίθεση ηλεκτρονική και νιώθετε ότι μονίμως βρίσκεστε υπό παρακολούθηση
- Παρατηρήσατε οικονομικές συναλλαγές για τις οποίες δεν δώσατε ποτέ εντολή εσείς
- Παραβιάστηκαν οι κωδικοί σας ή πέσατε θύμα online απάτης και ανακαλύπτετε έντρομοι ότι εξανεμίζονται τα χρήματα σας από τον τραπεζικό σας λογαριασμό
- Έχετε υπόνοια οτι υπάρχει ενδεχόμενη εξωσυζυγική δραστηριότητα συζύγου
- Είστε πρόσφατα διαζευγμένοι και δέχεστε απειλές και νιώθετε ότι πρακολουθείστε από πρώην σύζυγο
- Ανησυχείτε για το παιδί σας και θεωρείτε ότι κάνει κακή χρήση του διαδικτύου, σερφάροντας σε ιστοσελίδες απαγορευτικού για την ηλικία του περιεχομένου
- Έχετε υπόνοια ότι πορνογραφικά sites είναι συχνά επισκέψιμα από ένα μέλος της οικογένειάς σας και θέλετε την ακύρωση αυτής της δυνατότητας
- Είστε κληρονόμος, αλλά έχετε αμφιβολίες για την ακεραιότητα της διαθήκης και επιθυμείτε τον έλεγχο των ηλεκτρονικών αρχείων του αποθανόντα
- Παρακολουθεί κάποιος το κινητό σας ή τον υπολογιστή σας και θέλετε να το αποδείξετε
- Σας απειλούν μέσω Social Media ή Facebook
Τότε μπορούμε να βοηθήσουμε!
Έρευνα ψηφιακών στοιχείων για δικαστική χρήση
Η συνεργασία δικηγορικών γραφείων και Computer Forensics, δεν αφορά σε μία απλή ανάκτηση δεδομένων, που μπορεί να προκύψει από ένα τυχαίο γεγονός, αλλά έχει να κάνει κυρίως με την ανακάλυψη των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων που καθιστούν μια πράξη αξιόποινη.
Επειδή κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή, η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μεμονωμένα ή συνδυαστικά τα παρακάτω:
- Διερεύνηση μιας δικαστικής υπόθεσης που περιέχει ψηφιακά πειστήρια (δεδομένα υπολογιστή, δεδομένα κινητού τηλεφώνου)
- Πραγματογνωμοσύνη εγκυρότητας ψηφιακών εγγράφων
- Συλλογή ψηφιακών πειστηρίων και ψηφιακών δεδομένων για παρουσίαση σε δικαστική έκθεση
- Σύνταξη τεχνικής αναφοράς συμβούλου για την Ηλεκτρονική Έρευνα για δικαστική Χρήση
- Εγκληματολογική εξέταση ψηφιακών πειστηρίων
- Τεχνικός Σύμβουλος Ψηφιακών πειστηρίων
- Ανάλυψη ψηφιακών πειστηρίων για κάθε νόμιμη χρήση
- Επαναφορά επιμελώς διαγραμμένων εγγράφων, φωτογραφιών κλπ.
- Επεξεργασία κρυφών αρχείων, που μπορούν να βρίσκονται κρυμμένα στον υπολογιστή και να μην είναι προσβάσιμα από τον απλό χρήστη (Bad sectors, ATA δίσκοι, Volume Slack).
- Απομόνωση σημαντικών στοιχείων από σκληρό δίσκο, CD – ROM, συμπιεσμένο δίσκο και άλλα αποθηκευτικά μέσα.
- Τελική έκθεση που προκύπτει έπειτα από λειτουργική – συγγενική – χρονική ανάλυση και στρωματογραφία
- Προετοιμασία μαρτυρικών καταθέσεων, μέσω αντικειμενικών συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη συλλογή των ηλεκτρονικών αποδεκτών στοιχείων, με σεβασμό στους νόμους της ιδιωτικότητας.
Μην ξεχνάτε πως η θετική έκβαση πολλών νομικών υποθέσεων εξαρτάται από την εις βάθος έρευνα που παρέχει η εγκληματολογία (computer forensics) με τη συλλογή και κατάλληλη προετοιμασία στοιχείων από υπολογιστικά μέσα και την παρουσίασή τους στη δικαστική αίθουσα.
Υφιστάμενη Νομοθεσία Ψηφιακών Πειστηρίων
Η νομοθεσία που σχετίζεται με το διαδικτυακό ή ηλεκτρονικό έγκλημα είναι οι παρακάτω:
- 386 Α: Απάτη με υπολογιστή
- 370 Α: Παραβίαση απορρήτων
- 370 Γ Ποινικός Κώδικας: Παράνομη αντιγραφή ή χρήση προγραμμάτων Η/Υ, παράνομη πρόσβαση
- 348 Α Ποινικός Κώδικας: Πορνογραφία ανηλίκων
- 348 Β Ποινικός Κώδικας: Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους σκοπούς, με χρήση της τεχνολογίας
- 337 Ποινικός Κώδικας: Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας
Πλέον η Εγκληματολογική Εξέταση Ψηφιακών Πειστηρίων μπορεί να συνεισφέρει και σε υποθέσεις που εμπλέκονται με τους παρακάτω νόμους καθώς οι ηλεκτρονικές επιθέσεις εγκλημάτων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή σχετικές τεχνολογίες έχουν συμπληρωματικά άρθρα που συμπεριλαμβάνουν και Ψηφιακά Πειστήρια.
- Το Άρθρο 292Β Ποινικού Κώδικα: Παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων. Εδώ εντάσσονται οι Denial of Service Atacks (DDOS)
- 333 Ποινικός Κώδικας: Απειλή
- 361 και 361Α Ποινικός Κώδικας: περί Εξύβριση (διαδικτυακή εξύβριση)
- 362 Ποινικός Κώδικας: Δυσφήμηση (διαδικτυακή μορφή δυσφήμισης)
- 363 Ποινικός Κώδικας: Συκοφαντικής δυσφήμησης (διαδικτυακή μορφή συκοφαντικής δυσφήμισης)
- Επιθέσεις αλλαγής όψης (Deface) από το άρθρο 381 ΠΚ περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ή και το άρθρο 382 ΠΚ περί διακεκριμένων περιπτώσεις φθοράς
- 348A Ποινικού Κώδικα (παράγραφος 5) για γνώση, παραγωγή και διανομή υλικού το οποίο περιέχει παιδική πορνογραφία
- 370Γ Ποινικού Κώδικα (παράγραφος 2) : Πράξεις μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης (hacking/cracking) σε πληροφοριακά συστήματα.
- 370Δ Ποινικού Κώδικα: Χρήση αρχείων και πληροφοριών που προήλθαν από παράνομους τρόπους συλλογής
- 381Α Ποινικού Κώδικα: Φθορά ηλεκτρονικών δεδομένων και βάσεων πληροφοριών (παράφειγμα όπως αλλοίωση, καταστροφή δεδομλενων σε βάσεις δεδομένων (π.χ. Mysql, SQL Server) ή πληροφοριακά συστήματα.
Να σημειωθεί οτι πλέον μπορεί να γίνει άρση απορρήτου βάσει των παρακάτω άρθρων του ποινικού κώδικα:
- 292
- 348Α
- 348Γ
- 370Α
- 370Γ
- 370Ε
- 381Α
- 381Β
- 386